About FrEQuency

Vilka är vi?

Anders Fridén ägnar de flesta av årets dagar åt att turnera jorden runt med sitt band In Flames. När han inte sjunger för tusentals metalfans driver han skivbolaget Selective Notes och ägnar en onödigt stor del av sin tid åt golf. Intresset för dryck började med whisky, och utvecklades till den grad att det familjeägda destilleriet Glenfarclas bjöd över honom för att buteljera en egen tappning under In Flames-flagg. Som kuriosa kan nämnas att den enda gång destilleriet gjort något musikaliskt samarbete tidigare var när Phil Collins signerade 20 flaskor för välgörande ändamål. Nuförtiden ägnar Fridén en stor del av tiden på turné att besöka lokala bryggerier, destillerier och specialistbutiker. Han är också en återkommande krönikör i tidningen Allt om Whisky och en grundande medlem av Stockholm Malt & Metal Society.

David Mortimer-Hawkins är till vardags artistchef på skivbolaget Sony Music i Stockholm. Under åren har han upptäckt och kontrakterat artister som Lisa Miskovsky, Dead By April, Anna Ternheim och Sahara Hotnights. Sedan 13 år har han ett grundmurat whiskyintresse som lett till ett samlande, vilket stoppades blott av en brutal ekonomisk käftsmäll i form av en husrenovering. Han är en av Allt om Whisky’s mest anlitade skribenter och har skrivit för tidningar som Allt om Mat, Världens Viner, Scanorama och Barrel. Med idén om att man borde kunna kombinera ett musikintresse med whisky och göra provningar roliga snarare än pretentiösa grundade han The Stockholm Malt & Metal Society, som idag är Sveriges – om inte bästa, så iallafall kaxigaste – whiskyklubb.

Bakgrund, och en inte så kortfattad historia

Som så många bra idéer föddes även tanken om Frequency ur en rejäl barrunda. Vännerna Anders Fridén och David Mortimer-Hawkins satt som så ofta förr på Akkurat och spånade vitt och brett. Insikten om att det finns många oberoende buteljerare inom whiskyvärlden, men ingen inom ölvärlden blev en utgångspunkt. Att smaknoter ofta blir överdrivet pretentiösa och borde kunna beskrivas med musikaliska referenser en annan. Att man borde kunna arbeta med öl som ett skivbolag etablerar artister en tredje.

När de talades vid dagen efter konstaterade man att av alla idiotiska idéer man haft på krogen var just den här lite vettigare.

Efter fler (något mer nyktra) samtal började idén utkristallisera sig: Buteljera olika bryggeriers öl under märket FrEQuency. Lyfta fram bryggmästaren som rockstjärnan och bryggeriet som studio. Beskriva smaker och typer med musik och frekvenser istället för vanliga tasting-notes. Det som buteljerades skulle vara exklusivt för Frequency; det finns ingen poäng att sätta en ny etikett på något som redan görs på bryggeriet. Göra öl som är god att dricka snarare än cirkuskonster.

Istället för att gå samma väg som etablerade bryggerier och stora distributörer låta word-of-mouth bli grund för allt. Hellre låta andra prata om din öl än skryta om det själv. (Trots att vi är jävligt bra på att skryta)

Marcus Körling, en gemensam vän och otäckt begåvad tatuerare, fick i uppdrag att börja skissa på loggor och bilder. Resultatet blev den logotyp som används idag och de musikaliska ikoner som finns återgivna på varje etikett.

På Öl och Whiskymässan togs kontakt med Mattias Hammenlind på Sigtuna Brygghus och Patrick Holmqvist på Nils Oscar – två favoritbryggerier – och båda visade sig intresserade av idén. Öl är inget man slarvar bort, så Anders och David var tvungna att ägna sig åt idogt fältarbete med mycket provande för att hitta fram till rätt upplägg på ölen.

Först ut blev en dubbel-IPA från Mattias Hammenlind som handbuteljerades av David, Anders och Mattias till In Flames release-party i Stockholm. Med en styrka på över 9% blev det god stämning snabbt i lokalen… I alla intervjuer Anders gjorde för nya In Flamesskivan pratades det om Frequency

Anders och David uppvaktades snart av flera distributörer men valde att gå med Philipson Söderberg som bevisat sin kunskap i att arbeta med både musik och dryck genom bl.a In Flames-whiskyn och bygget av Jack Daniels som musikkopplad whiskey.

Det första officiella fältprovet kom i form av en IPA från Sigtuna Brygghus som premiärsåldes på Getaway Rockfestivalen i Gävle. En veritabel succé och köerna till IPA-pumpen var långa med tacksamma kunder som äntligen fick god öl på en festival.

Till hösten 2011 släpptes så de tre första buteljeringarna av FrEQuency: IPA:n från Getaway Rock, en Lakrits-stout, också den från Sigtuna Brygghus och en välhumlad lager från Nils Oscar. Testkörningen kom på Öl och Whiskymässan där åsikterna om vilken som var bäst gick isär, men konsensus var trots allt att det var ruggigt bra öl som hälldes upp i FrEQuencymontern. När In Flames spelade på ett proppfullt Johanneshovs Isstadion var kylarna i VIP-rummet fyllda med Frequencys öl. När kvällen tog slut var ölen det också.

I december plockade Systembolaget upp Lakritsstouten i det tillfälliga exklusivsortimentet och sålde slut på sex dagar.

Under 2012 har Frequency ägnat sig åt att planera upp kommande buteljeringar, styra upp formaliteter (det är roligare att göra öl än diskutera klausuler i avtal, men båda är lika viktiga tydligen) och planera för det första stora släppet – man vann en offertförfrågan från Systembolaget om Oktoberfestöl tillsammans med Nils Oscar.

Utöver Oktoberfestölen räknar man med att släppa en Sommar-Witt (weissbier) från Ängö Bryggeri, en Pils från Ocean, en svart ale från Nils Oscar och en enbärsstout som lagrats på både Mackmyra och Glenfarclas-whiskyfat. Beroende på hur man ser det kan man konstatera att vår framtid ser så ljus ut att vi behöver de berömda solglasögonen, eller för att citera ärkesurmulen Lou Reed: Our week beats your year.

Anders och David

En reaktion på ”About FrEQuency

  1. Ping: Frequency startar om genom att titta bakåt - Mitt Kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s